MNE Vándorgyűlés 2018 - Dr. Porpáczy Aladár 80 éves

A Magyar Növénynemesítők Egyesülete az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottságával karöltve rendezte meg 2018. évi Vándorgyűlését, melynek a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomása adott otthont június 26-án. Az idén 80 éves Dr. Porpáczy Aladár bogyósgyümölcs nemesítő tiszteletére dedikáltuk ünnepi Vándorgyűlésünket.

A rendezvényt Dr. Bóna Lajos, az MNE elnöke nyitotta meg, majd felolvasta Dr. Nagy István, agrárminiszter köszöntő szavait. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Dr. Varga Jenő, a Fertődi Kutatóállomás vezetője szintén köszöntötte a megjelenteket.

Ezt követően egy méltató előadás keretei között Dr. Matuz János, az MTA doktora, növénynemesítő mutatatta be Dr. Porpáczy Aladár munkásságát és elért eredményeit. Az ünnepeltet pályatársai és kollégái közül rövid laudációval köszöntötte Dr. Bóna Lajos, Dr. Bisztray György Dénes, Zatykó József, Dr. Karsai Ildikó, Dr. Surányi Dezső, valamint Fertőd város polgármestere, Bognár Zoltán is elismerő szavakkal illette Porpáczy Aladár életművét.

A köszöntések után Kristóf Ákos, az Agrárminisztérium Mezőgazdasági Főosztályának megbízott vezetője „Kutatás, nemesítés, vetőmag, szaporítóanyag – a jövő tervezése az új Agrárminisztériumban” címmel megtartotta tájékoztató előadását, majd Varga Jenő, a Fertődi Kutatóállomás vezetője a fertődi bogyós gyümölcskutatás múltját, jelenét és jövőjét mutatta be előadásában.

A szakmai programot követően a rendezvény résztvevői megtekinthették az Esterházy-sírdombot, valamint tenyészkerti sétát tehettek a Kutatóállomás egyik kísérleti telepén, ahol bogyós gyümölcsöket is kóstolhattak.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Fotóalbumban.

MNE Vándorgyűlés - 2018, Fertőd
18