Az alföldi kenyérről, szőlőről és borról tartottunk konferenciát

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomása, a Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged), a Mathiász János Borrend (Kecskemét), a Magyar Növénynemesítők Egyesülete, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság és a Szegedi Területi Bizottság Kertészeti Munkabizottsága közös szervezésében került megrendezésre immár 16. alkalommal az Alföldi kenyér, szőlő és bor, ”A Kárpát-medence kincsei” - határon innen és túl - Konferencia és bemutató 2020. augusztus 27-én. A rendezvénynek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomása adott otthont. A rendezvényt Szabó Attila kutatóállomás vezető nyitotta meg, majd ünnepi köszöntőt mondott dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Ezt követően kettő érdekfeszítő előadást hallhattak az érdeklődők. Egyrészt Dr. Matuz János, a Gabonakutató Nonprofit Kft. nyugalmazott búzanemesítője az utóbbi évtizedekben tapasztalható búza termésátlagának változását mutatta be, valamint Kővágó Róbert, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának kutató mérnöke a Generosa borászati jövőjének tényeit és talányait fejtegette előadásában.

Az előadásokat a Kecskemét Város és Környéke Borverseny és Kecskemét Város Bora eredményhirdetése és díjátadója követte, majd Ács Péterné Dr., Dr. Matuz János és Dr. Bóna Lajos tiszteletbeli borrendi lovaggá avatása következett.

Kecskemét neves tárogatósa, Szabó Sándor játékát élvezhették a jelenlévők, majd a termékáldással és termékbemutatóval folytatódott a program. Nem hiányozhattak a gabona- és sütőipari termékek, bő választékot vonultatott fel a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Szegedi Sütödék standja. Az Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. kiállító asztalán a teljes kiőrlésű kékbúza liszt, valamint zabliszt került bemutatásra. Asztalok egész sorát töltötte meg egy válogatás a Katonatelepi Kutató Állomás kék, rózsaszínű és fehér csemegeszőlőiből. Itt is volt mit kóstolni: friss szőlők, mustok, mazsolák, ivólevek fehér, kék és rózsaszínű fajtából. A boros asztalsornál a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának borait kóstolhatták az érdeklődők. A kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. asztalán főleg paprikákat vonultattak fel, valamint magyar termésből készült, 100%-os paradicsomlevet és görögdinnyét kóstoltattak.

A rendezvényt követően került sor a Magyar Növénynemesítők Egyesületének 2020. évi rendes közgyűlésére.